Продукти
Pішення для бізнесу
Підключення
Тарифи
Компанія

Як підключити платіжну систему до сайту

Як підключити платіжну систему до сайту

Наявність онлайн-оплати — важливий пункт у розвитку інтернет-магазину. Для бізнесу це автоматизація платіжної рутини й більше продажів, а для клієнта — можливість просто, швидко і безпечно зробити покупку цілодобово. Тож, якщо бізнес хоче досягати успіхів, важливо організувати прийом платежів на сайті.
У цьому питання простіше звернутися до провайдерів платіжних послуг. Вони надають широкий вибір методів оплати, гарантують захист від шахраїв та зберігання платіжних даних. Окрім цього платіжний посередник бере на себе піклування щодо всіх технічних та юридичних нюансів.
Що варто знати, щоб під’єднання оплати на сайті відбулося без проблем, розбираємося в цій статті.  

Як працює оплата послуг через сайт
Як працює оплата послуг через сайт

Для покупця алгоритм простий і в більшості випадків однаковий.

  • Клієнт вибирає товар, оформляє замовлення та натискає кнопку «Сплатити», якщо сума його влаштовує. 
  • Покупець потрапляє на сторінку оплати платіжного провайдера.
  • Клієнт обирає зручний спосіб оплати, вводить платіжні реквізити у форму на сайті та ще раз тисне кнопку «Сплатити». 
  • Платіж проходить та опрацьовується на стороні платіжної системи. 
  • Якщо все в порядку, клієнт отримує підтвердження платежу, гроші надходять на рахунок продавця і він виконує замовлення.

У цьому процесі, окрім покупця, сайту та продавця є ще одна ланка — платіжний провайдер. Це постачальник послуг, котрий фактично зв’язує вебсайт з банком через платіжний шлюз, щоб клієнти могли сплатити тут і зараз. Такі сервіси працюють з різними нішами — інтернет-магазини, квиткові сервіси, служби доставки, благодійні організації — тож вони можуть проконсультувати й налагодити прийом платежів не залежно від сфери діяльності бізнесу.

Способи прийому платежів: які методи обирати
Способи прийому платежів: які методи обирати

Що більше на сайті платіжних методів, якими може скористатися клієнт, то краще конверсія. Різноманіття дозволяє платнику знайти те, що йому найбільш знайоме, зручне й звичне. 
Подивимось на найбільш популярні платіжні методи.

1. Банківська карта

Класичний та звичний спосіб заплатити за покупку онлайн. Клієнт використовує як дебетову, так і кредитну карту. Йому достатньо ввести платіжні реквізити в форму та підтвердити покупку.  

Пам’ятаєте, якщо приймаєте онлайн-платежі, важливо забезпечити безпеку особистої інформації клієнта. Переконайтеся, що обрали платіжний шлюз, який гарантує захист даних платника. Для цього уточніть, чи є у вашого платіжного партнера сертифікат відповідності стандартам PCI DSS.

2. Регулярні платежі за підпискою

Це спосіб дозволяє списувати гроші з карти клієнта автоматично, за певним графіком. Участь користувача для цього не потрібна: йому достатньо один раз прив’язати карту до особистого кабінету вашого сайту і погодитися на подальше списання коштів.
Підходить для компаній, котрі працюють за моделлю підписки: клієнти отримують товари та послуги регулярно і сплачують з якоюсь періодичністю. Наприклад, за таким принципом працюють стрімінгові платформи, інтернет-провайдери, мобільні оператори, провайдери ПЗ.

3. Готівка

У випадку, якщо клієнт не хоче, або не може зробити платіж картою, можна додати альтернативні способи, наприклад, сплата готівкою в терміналі.
У цьому випадку, клієнт оформляє замовлення, обирає це метод та отримує повідомлення або електронний лист з кодом/номером замовлення. Щоб закінчити покупку, користувачу потрібно знайти в терміналі провайдера, котрим користується інтернет-магазин, ввести код, зарахувати суму купівлі через термінал.

4. Електронні гаманці

Не у всіх є банківський рахунок та кредитна карта. Враховуючи різноманіття варіантів, варто під’єднати до сайту хоча б найпопулярніші з них.

Під’єднання оплати на сайт: на що звернути увагу
Під’єднання оплати на сайт: на що звернути увагу

Декілька практичних порад.

  • У CMS та конструкторів сайтів можливість під’єднати онлайн-оплату може бути стандартно доступна як частина функціоналу. Якщо створюєте інтернет-магазин за допомогою однієї з цих платформ, перевірте панель керування сайтом або сторінку адміністратора інтернет-магазина – там можуть бути варіанти під’єднання платіжного шлюзу або список сумісних платіжних систем.
  • Умови співробітництва. Зазвичай провайдери платіжних послуг беруть тільки відсоток з кожної транзакції, котра проходить через їхню систему. Але бувають винятки. Наприклад, одноразова сплата за під’єднання або щомісячний платіж за використання сервісу. Тож, не завадить зайвий раз обговорити всі нюанси.  
  • Різноманітність платіжних рішень. Якщо ви впевнені, що на сайті достатньо тільки оплати карткою — шукайте спеціалізовані карткові процесинги. Вони, як правило, пропонують не тільки класичну оплату карткою (через введення реквізитів у форму), але й більш новітні методи та додаткові фішки. Наприклад: Google Pay, Apple Apple, рекурентні платежі, пряма оплата в месенджерах.
    А якщо вас цікавлять не тільки карткові платежі, але й альтернативні, тому варто звернути увагу на агрегатори платіжних методів. 
  • Кастомізація платіжної сторінки.
    Коли бізнес працює з платіжним провайдером, тому частіше всього використовує саме його платіжну сторінку. Такий спосіб інтеграції простіше та дешевше: підприємцю не потрібно збирати свою ІТ-команду та забезпечувати всі рівні захисту даних.

    Уточніть, чи є у майбутнього партнера функція «брендувати чекаут». Наприклад, клієнти Tranzzo можуть міняти колір кнопок та прелоадера, додавати свій логотип і в окремих випадках — змінювати url сторінки оплати. Це підвищує довіру покупців до сайту та знижує ризик покинутих кошиків на момент оплати. 
Вартість інтеграції платіжної системи
Вартість інтеграції платіжної системи

Вибір правильної платіжної системи допоможе економити та забезпечити безперервну роботу бізнесу.
Не завжди, але здебільшого, під’єднання та обслуговування платіжного шлюзу безкоштовно. Підприємець починає платити сервісу, вже коли починає заробляти з його допомогою. Платіжний провайдер у якості плати за свої послуги бере відсоток з кожної транзакції. Відсоток відрізняється в залежності від методів оплати, валюти, типу та обороту бізнесу. 

Як налаштувати прийом платежів на сайті

Є три способи.

Модулі CMS

Платіжні системи пропонують багато готових модулів CMS для інтеграції в інтернет-магазин. Для Ecwid, WordPress, Joomla, InSales та багатьох інших.
Установка не тяжка, а якщо виникнуть питання служба підтримки допоможе з налаштуванням. Плюс до кожного модуля додається детальна інструкція. Або можна знайти покроковий порадник на Ютубі.

Під’єднання до API

Технічний спеціаліст може підключити платіжну систему до сайту з API. У цьому випадку можна додати супутні функції: увімкнути та вимкнути доставку товарів, встановити термін дії рахунку, налаштовувати відбиття варіантів оплати та багато іншого.
Під’єднання оплати на сайті цим способом, навіть з інструкцією, краще довірити грамотному спеціалісту

Посилання для сплати замовлення

Невеликий магазин або комерційна сторінка в соцмережах може виставляти рахунки за допомогою посилань. 
Посилання генерується на спеціальній сторінці платіжної системи – копіюєте її та відправляєте клієнту. Все просто.

Перед тим як прив’язати оплату, необхідно зареєструватися на сайті платіжного сервісу та завести Особистий кабінет, де можете керувати налаштуваннями та контролювати інформацію за рахунками.
У всіх сервісів онлайн-платежів є вимоги до продавців: важливо, щоб підприємець не порушував закон та правила платіжних систем. Рекомендуємо ознайомитися з вимогами та перевірити свій сайт до того, як почнеться під’єднання. 
Перевірте сервіс перед тим, як клієнти почнуть ним користуватися. Як правило, у провайдерів онлайн-платежів є тестовий обліковий запис або демо-каса, де можна подивитися все наживо. Це дозволяє провести транзакції без використання реальних грошей, щоб переконатися у правильній роботі процесу сплати. 
Ми постаралися висвітлити основні нюанси, котрі стосуються платежів на сайті: 

  •  як відбувається процес оплати на сайті й чому простіше довірити його платіжному партнеру; 
  • які способи сплати існують, у чому їхні особливості;
  • як відбувається під’єднання платіжної системи до сайту;
  • основні моменти, як котрі варто звернути увагу перед початком роботи з платіжним сервісом. 

Вибір постачальника послуг залежить від конкретних вимог комерційного сайту та аудиторії, з якою працює бізнес.
Сподіваємося, що стаття допоможе розібратися з  основними питаннями та зробити грамотний вибір. 
Якщо у вас залишилися питання, стосовно прийому платежів на сайті, розраховуйте на нас. Служба підтримки Tranzzo працює 24/7 для вашого комфорту. Ми із задоволенням надамо вам інформацію в повному обсязі та допоможемо підібрати слушне рішення для вашого інтернет-магазину. 

Поділитись:
facebooklinkedin