Продукти
Pішення для бізнесу
Підключення
Тарифи
Компанія

Прийом платежів на сайті: як приймати оплату в інтернет-магазині

Прийом платежів на сайті: як приймати оплату в інтернет-магазині

Сьогодні достатньо прикладів онлайн-магазинів, в яких вдало йде торгівля й при тому процес оплати не автоматизований. Тобто клієнту треба або сплачувати покупки переказом на картку, або переплачувати за післяплату. Але якщо бізнес хоче масштабуватися та приваблювати більше клієнтів, доведеться автоматизувати та модернізувати деякі бізнес-процеси, у тому числі налаштувати й прийом онлайн-платежів. 
Стандартна оплата банківською карткою, платежі за один клік, оплата через електронні гаманці та термінали — провайдери платіжних послуг пропонують багато способів прийому платежів від клієнтів в інтернеті.
Розгляньмо найбільш розповсюджені та актуальні способи для швидкого та безпечного оформлення онлайн-покупок.

Банківська картка
Банківська картка

Оплата банківськими картками – зручний та вже звичний багатьом користувачам спосіб оплати. Щоб сплатити карткою покупку в інтернет-магазині, клієнту достатньо ввести платіжні реквізити в форму та підтвердити операцію. 
З боку клієнта процес виглядає так:

  • Покупець обирає товар та проходить всі етапи оформлення замовлення до моменту сплати. 
  • Обирає варіант «сплатити карткою» та потрапляє на платіжну систему.
  • На сторінці сплати треба ввести номер картки, термін дії та CVC/CVV код.
  • Після цього в більшості випадків власнику картки ще додатково треба підтвердити транзакцію: у додатку банку або за допомогою одноразового пароля з sms. 
  • Після цього, якщо дані картки вказані правильно та грошей на рахунку вистачає, з’являється повідомлення про вдалу оплату. 

Окрім швидкості транзакції та зручності використання, цей варіант відрізняється підвищеною безпекою. Міжнародні платіжні системи карт Visa, Mastercard та інш. використовують технологію 3D-Secure, це дає додатковий захист від шахраїв. За допомогою 3DS можна переконатися, що картка знаходиться у власника. Для цього в банківський додаток або просто на телефон приходить повідомлення з кодом-підтвердження.

Інтернет-банкінг
Інтернет-банкінг

Цей спосіб зручний для продавця, тому що не вимагає встановлювати на сайт спеціальне програмне забезпечення. 
Але у клієнта має бути на телефоні або комп’ютері банківський додаток, за допомогою якого він і може здійснити платіж. 
Україна пропонує багато зручних фінтех-рішень.

Електронні гаманці

Багато користувачів надають перевагу сплачувати товари та послуги в інтернеті саме з електронних гаманців. Вважають це безпечнішим, ніж залишати конфіденційні дані картки. крім того цей платіжний метод приваблює простотою та швидкістю.
Щоб прив’язати до сайту оплату з електронних гаманців, продавець має відповідати певним вимогам платіжних систем – вони індивідуальні для кожного постачальника послуг.
З урахуванням кількості різноманітних електронних грошових систем, під’єднання кожного окремого варіанту може відрізнятися. Але якщо ви співпрацюєте з платіжним провайдером, то зазвичай всі платіжні методи можна під’єднати в межах однієї інтеграції. Таким провайдером може бути агрегатор платіжних методів.  
Агрегатор – це посередник між інтернет-магазином та різними платіжними системами. Він допомагає організувати прийом платежів на сайт та отримувати оплату в різних валютах та багатьма способами. 

Оплата з мобільного телефону
Оплата з мобільного телефону

Цей метод оплати можна розглядати у двох варіантах реалізації. 
Перший — гроші знімають саме з мобільного рахунку. Зручно для виставлення рахунків на невеликі суми. Клієнту приходить sms з сумою, йому достатньо просто підтвердити транзакцію — сума буде списана з балансу мобільного телефону  та надійде на рахунок продавця.
Але враховуйте, що ціна sms фіксована, а комісія може доходити до 40% від переказу. Краще уточнити розміри комісійних та умови обслуговування у свого мобільного оператора. 
Ще один важливий момент. Системи мобільних операторів тільки повідомляють продавця про отримання переказу, але перераховують гроші інтернет-магазину після закінчення розрахункового періоду, котрий може зайняти календарний місяць.
Другий — це коли покупцю надсилають в sms або месенджері онлайн-інвойс. Клієнт переходить з повідомлення на сторінку з формою, вводить реквізити картки та підтверджує оплату. Гроші знімаються з карткового рахунку. Онлайн-інвойсинг зручний для тих, хто надає послуги як фрілансер, або розвиває магазин в соцмережах. 

Післяплата

Цей метод оплати варто додати на випадок, якщо клієнт не хоче/може сплачувати онлайн, або перед оплатою хоче оглянути товар. Клієнт отримує замовлення, оглядає його на пошті та сплачує, якщо з посилкою все добре. Покупець отримує чек про сплату, а поштовий оператор перераховує гроші на рахунок продавця.
У цьому випадку від продавця треба видаткова накладна та гарантійний талон у посилці, якщо товар на гарантії. Окрім цього продавець повинен:

  • Перевірити комплектацію та стан товару.
  • Надійно його спакувати.
  • Грамотно заповнити бланк, вказати суму покупки та спосіб переказу.
  • Зберегти поштову квитанцію до завершення угоди.

Покупець отримує сповіщення на телефон або паперового листа в поштову скриню за місцем проживання.

До плюсів цього виду сплати належать:

  • Для продавця: гарантія, що він точно отримає гроші — клієнт не отримає посилку без оплати. 
  • Для покупця: можливість оглянути товар та переконатися, що з ним все добре.

Але звідси й ризики: якщо клієнт з якоїсь причини відмовиться забрати та сплатити покупку, всі витрати на зворотну пересилку лягають на продавця.
Послуги доставки товарів з післяплатою надають як державні так і приватні поштові оператори та служби доставки.
Наприклад, в Україні інтернет-магазин може співпрацювати з такими компаніями: 

  • Укрпошта. Один з лідерів доставки, оскільки є по всій території України та пропонує недорогі ціни. Клієнтам, котрі підписали з поштовим оператором угоду та оформлюють посилки через особистий кабінет або по API, Укрпошта пропонує знижку 10%.
  • Нова Пошта. Попри те, що вартість послуг Нової Пошти найвища на українському ринку, вона користується повагою мільйонів користувачів. Цьому сприяє швидка доставка, широкі географічні покриття, доставка на поштомат, різноманітні бонусні пропозиції від партнерів та відпрацьований сервіс.
  • Ін Тайм. Компанія котра заслужила собі репутацію надійної та швидкої служби доставки з якісним обслуговуванням. Якщо у місті є відділення компанії, можна сміливо скористатися сервісом.
  • Делівері. Компанія пропонує два варіанти послуги «Післяплата»: готівкою або переказом на картку. Гроші на картку можна отримати зареєструвавшись на сайті постачальника послуг.
  • Міст Експрес. Компанія займається міжнародною доставкою вантажів у 28 країн світу. Це США, Канада, країни Євросоюзу та СНД. Пропонують декілька видів доставки: кур’єрську, у мінівідділення або поштомат. За підключення кожного з варіантів роблять знижку інтернет-магазину в 5% від базового тарифу. 
Оплата кур’єру готівкою або карткою

Якщо інтернет-магазин обслуговує невелику територію, є сенс придбати мобільні термінали та утримувати свій штати кур’єрів. А можна укласти угоду з кур’єрською службою та працювати без термінала.
У цьому випадку ви даєте клієнту одразу два приємних бонуси; адресна доставка та можливість спочатку оглянути покупку, а потім сплатити.  

Схема проста:

  • Покупець оформляє замовлення та серед методів оплати обирає «Кур’єру під час отримання».
  • Кур’єр привозить товар.
  • Клієнт перевіряє комплектацію, наявність ушкоджень, якщо все добре – сплачує.
  • Кур’єр передає покупцю касовий і товарний чек, гарантійний талон.

Оплата по факту підвищує довіру до компанії та оберігає нервову систему замовника.

Термінали оплати

Ще один засіб для оплати товарів з інтернет-магазину готівкою або карткою. Якщо клієнт не хоче залишати реквізити банківської картки на сайті, то надайте йому можливість оплатити через термінал. 
Плюси терміналів — їхня доступність. Вони розташовані в людних місцях – у магазинах, торгівельних центрах, поруч із зупинками громадського транспорту. 
Для клієнта оплата через термінал буде виглядати так: 

  • Покупець обирає та оформляє товар на сайті. 
  • Серед платіжних методів обирає оплату через термінал. Це буде термінал певної мережі, з якою співпрацює інтернет-магазин — без посередників, або через платіжного провайдера. 
  • Клієнт отримує код/номер замовлення. 
  • Йде до термінала, вводить код замовлення та платить потрібну суму. 
Висновки

Можна обмежитися одним методом оплати, або під’єднати на сайт всі варіанти. Якщо бізнес хоче надати різноманітні варіанти онлайн-оплати, простіше це зробити за допомогою посередника — платіжного агрегатора. Це сервіси об’єднують в собі багато способів прийому платежів та спрощує під’єднання. 
Плюси для продавця:

  • Уклавши угоду з агрегатором, власник бізнесу отримує все одразу – оплату карткою, електронними грошима, криптовалютою, банківськими переказами та інш.
  • Якщо дати покупцю можливості сплачувати товари так, як йому зручно, це підвищить його лояльність до магазину.

За свої послуги провайдери онлайн-платежів беруть комісію з кожної транзакції. Тому платити треба тільки, якщо ви вже дійсно користуєтесь сервісом та заробляєте з його допомогою.  

Якщо ви зацікавлені в під’єднанні онлайн-платежів, або хочете більше дізнатися про конкретний метод, напишіть нашій службі підтримки. Ми працюємо 24/7.

Поділитись:
facebooklinkedin