Продукти
Pішення для бізнесу
Підключення
Тарифи
Компанія

Огляд кращих платформ для створення онлайн-школи

Огляд кращих платформ для створення онлайн-школи

Останні 10 років ринок електронного навчання та онлайн-курсів стрімко розвивається. За прогнозами експертів, до 2025 року сфера онлайн-навчання буде заробляти 325 млрд доларів.

Такий формат навчання набагато дешевший, ефективніший і вимагає меншої кількості часу, ніж традиційна освіта — це пояснює, чому все більше людей вважають, що краще вчитися онлайн. Разом зі зростанням попиту на онлайн-навчання зростає і кількість платформ, які допомагають створювати та просувати лекції, тренінги та повноцінні навчальні курси.

Чим корисна платформа для створення онлайн-курсів

Конструктор освітньої платформи — це віртуальний ресурс, який надає користувачам набір інструментів для організації повноцінного навчального процесу у віддаленому форматі.

У кожному конкретному випадку опції відрізняються, але зазвичай на всіх платформах є такий набір можливостей:

  • Особисті кабінети викладача та учнів;
  • Проведення презентацій, конференцій, демонстрацій;
  • Захищені канали зв'язку;
  • Можливість тестування й оцінювання;
  • Монетизація контенту.

Також більшість платформ пропонують безкоштовний тестовий період. У користувача є від двох до чотирьох тижнів, щоб все налаштувати та перевірити: зручність створення конференцій, роботу із закріпленими файлами, швидкість обробки інформації й статистику.

Щоб відповісти на питання, на якій платформі створити онлайн-школу, пропонуємо проаналізувати сервіси за кількома критеріями:

  • функціонал;
  • вартість;
  • інтерфейс;
  • спосіб оплати.

Нижче — ТОП найпопулярніших платформ для створення онлайн-курсів в Україні та світі.

Wizzylab

Короткий опис: Платформа Wizzylab дозволяє створювати та просувати навчальні продукти навіть початківцю. Для цього досить створити особистий кабінет і використовувати його як торгівельну платформу.

Функціонал. У Wizzylab можна створити повноцінну онлайн-школу: планувати конференції, розсилати запрошення, надавати доступ до прикріплених матеріалів. Також платформу можна використовувати як торгівельну платформу для продажу мультимедійного контенту, навчальних курсів і лекцій.

Додаткові можливості: взаємодія з сервісами MailChimp, Discus і SumoMe, блоги.

Інтеграція оплати. Всі оплати всередині платформи здійснюються через сервіс інтернет-платежів LiqPay. Для оплати приймаються картки Visa/Mastercard.

Вартість. Ця платформа для створення онлайн-школи надає 4 тарифних плани:

  • Free — базовий, безкоштовний. Включає доменну адресу, місце на сервері, блог, можливість створювати курси, заходи.
  • Starter — тарифний план для новачків. На додаток до перерахованого вище, містить також Google-аналітику, можливість приймання платежів, інтеграцію з WordPress і авторський блог. Вартість — 19 доларів на місяць.
  • Basic — додає зовнішній доменну адресу, розширені маркетингові інструменти (засоби для email-розсилки, чат, додаток для коментарів). Вартість — 29 доларів на місяць.
  • Ultimate Pro — максимальний пакет послуг. Крім усього, що є в трьох попередніх планах — відеоконсультацій, онлайн-підтримка в чаті, можливість продавати курс декількох авторів і сайт без логотипа Wizzylab. Вартість — 59 доларів на місяць.

Wizzylab позиціонує себе як платформу для початківців. У розділі «Блог» є докладна інструкція зі скріншотами, як користуватися сервісом і його можливостями.

MagneticOne Academy

Короткий опис: Сервіс MagneticOne Academy спеціалізується на тренінгах і курсах. Лектор може продавати власний курс, а може залучити співробітників академії, щоб перетворити свої методичні напрацювання в готовий курс.

Функціонал. MagneticOne Academy пропонує:

  • Розширену обробку методичної інформації: створення навчального плану, переклад матеріалів, зацифрування напрацювань, структурування і створення готового навчального плану.
  • Розробку навчального курсу: аудіо- та відеолекції, асистування та повноцінне створення програми навчання, верстка матеріалів для розміщення на ресурсі.

Також є опція створення тестів з пройденого матеріалу, з акцентом на перевірку уважності, знань, перевірку академічного рівня.

Додаткові можливості: допомога у створенні навчального курсу, обробці, систематизації та підготовці матеріалів; сертифікат після закінчення курсу.

Інтеграція оплати. Є можливість приймати платежі безпосередньо картками Visa/Mastercard або через Приват24.

Вартість. Точна вартість не вказана, розраховується індивідуально і залежить від формату продукту. Щоб почати працювати з сервісом, автору потрібно заповнити анкету, створити особистий кабінет, надати матеріали для курсу і після модерації оплатити послугу.

Human

Короткий опис: це повноцінна сфера для дистанційного навчання. Як CRM-система, Human допомагає контролювати навчальний процес і об'єднує в одному просторі вчителів, учнів, батьків і адміністрацію навчального закладу. А як платформа для проведення занять — дає можливість створювати та ділитися навчальними матеріалами, проводити тестування.

Функціонал. Щоб пройти навчання на платформі Human, кожен користувач повинен вказати унікальний код навчального курсу (або закладу).

Тут розміщені перевірені та відпрацьовані навчальні матеріали за десятками навчальних дисциплін, також у користувача є можливість розміщувати на платформі власні посібники.

Функціонал сайту дозволяє повноцінно замінити онлайн-школу. Тут є чати для учнів і батьків, календар-щоденник, оцінки, можливість завантажувати та вивантажувати матеріали. Викладач може зробити зведену таблицю успішності, де буде вказано середній бал кожного студента і відсоток проходження курсу.

Додаткові можливості: міні соціальна мережа, розширена статистика/аналітика навчального процесу, зворотний зв'язок від студентів.

Вартість. В системі існує два типи тарифних планів, залежно від потреб користувача:

  • HUMAN Cloud — багатофункціональна система, яка розташована в захищеній хмарі Human. Підходить для тих, хто хоче швидко запустити проєкт і безпечно його реалізовувати. Всі дані зберігаються на сервері системи. Для державних і комунальних навчальних закладів — безкоштовно, для інших — за домовленістю.
  • HUMAN Server — єдине системне ядро ​​Human, яке дозволяє створити необмежену кількість навчальних проєктів, об'єднаних в одній мережі. Всі дані зберігаються на сервері користувача. Вартість — за домовленістю.

У більшості випадків, користувачі починають свою співпрацю з першого тарифу, і, в разі позитивної практики, переходять на більш просунутий, другий варіант.

Google Classroom

Короткий опис: Платформа Google Classroom — це безкоштовна альтернатива сервісів для онлайн-шкіл. Тут клієнт може створювати уроки, розміщувати навчальні матеріали, проводити тестування та аналізувати результати. Але розмістити платний контент і налаштувати приймання платежів не вийде.

Функціонал. Тут надано достатньо скромний перелік можливостей, серед найкорисніших наступні:

  • Створення навчальних планів і уроків, прикріплення роздавальних матеріалів, завдань, тестів.
  • Призначення уроків і розсилка запрошень через Google Календар.
  • Перевірка знань і аналітика результатів.

Google Classroom — це зручний допоміжний інструмент для онлайн-школи, де викладач може створити базу даних з навчальними матеріалами зі свого предмету для самостійного вивчення. З мінусів — система не має відеозв'язку.

Додаткові можливості: синхронізується з обліковим записом Google і дозволяє використовувати його інструменти. Є мобільна версія.

iSpring

Короткий опис: платформа iSpring дозволяє автору працювати з будь-яким видом контенту, а також продавати його у вигляді довгого курсу або разових лекцій. Весь контент на сайті захищений від копіювання. У сервісу є три окремих продукти — конструктор онлайн-курсів, портал для організації дистанційного навчання та платформа для продажу курсів.

Функціонал. iSpring пропонує такі можливості:

  • Створювати інтерактивний курс на основі презентацій Powerpoint;
  • Розробляти навчальні програми з методичними матеріалами, тестуванням і аналітикою результатів;
  • Спілкуватися з користувачами в чаті;
  • Інтегрувати сервіс email-розсилок Zapier;
  • Створювати сайти-воронки.

Додаткові можливості: функція, яка дозволяє створити курс/лекцію на основі вашої презентації.

Інтеграція оплати. Оплатою банківською карткою Visa/Mastercard через електронні платіжні системи Яндекс Гроші, Robokassa, PayAnyWay чи Тінькофф.

Вартість. У онлайн-конструктора курсів iSpring Suite є два пакети послуг для авторів:

  1.  iSpring Suite - 355 доларів на рік (містить конструктор для розробки курсів та технічна підтримка).
  2. ISpring Suite Max — 665 долара на рік (додатково містить бібліотеку тематичної частини та сервіс для роботи спільно з командою над курсом).

Тарифи у сервіс дистанційного навчання iSpring Learn залежать від кількості слухачів:

  • 742 долари на рік — 50 осіб;
  • 1298 доларів в рік — 100 осіб;
  • 2305 доларів в рік —  200 осіб;
  • 3365 доларів в рік — 300 осіб.
GetCourse

Короткий опис: Сайт GetCourse надає автору курсу широкі можливості для створення і просування навчального контенту: розробка курсів і разових тренінгів, тестування та аналітика активності слухачів, просування матеріалів через різні канали.

Функціонал. Одне з вагомих переваг GetCourse — інтуїтивно зрозумілий інтерфейс. Розібратися в роботі й налаштувати продаж навчальних матеріалів зможе навіть новачок. Серед особливостей функціоналу наступні можливості:

  • конструктор сайту-вітрини;
  • можливість проводити вебінари з аудиторією до 20000 осіб;
  • CRM;
  • різні канали зв'язку з користувачами (email-розсилки, смс, месенджери).

Інтеграція оплати. Доступні такі платіжні сервіси: Інтеркасса, Робокасса, CloudPayments, WayForPay, Fondy.

В цьому разі, сайт виступає в ролі торговельної платформи, а обліковий запис автора — його інтернет-магазином. Щоб отримати оплату за контент за допомогою однієї з перерахованих вище платіжних систем, необхідно створити внутрішній гаманець, і на нього буде надходити оплата від користувача.

Вартість. В системі існує шістнадцять тарифних планів. Їхня ціна залежить від числа потенційних користувачів курсу і місця на жорсткому диску сервера, яке потрібно автору курсу. Вартість варіюється від 58 доларів в місяць за стартовий тарифний пакет до 3 300 доларів — в преміальному тарифі Т1000.

Також в GetCourse передбачений безкоштовний тестовий період — 14 днів. В цьому випадку є доступ до всіх функцій, але з лімітами: до 1000 осіб авторизованих користувачів; максимум — 50 листів в день.

TeachBase

Короткий опис: TeachBase підходить для проведення корпоративних тренінгів, семінарів, курсів або організації повноцінної онлайн-школи. Автор може створювати навчальні програми з нуля, розширювати та доповнювати їх відео та мультимедійним контентом, імпортувати інформацію з інших платформ.

Функціонал. В системі TeachBase продумано багато деталей для зручності користувачів, ось найбільш популярні функції й можливості:

  • Персоналізація кожного продукту та особистого кабінету;
  • Конструктор сайту-воронки з можливістю інтеграції з Tilda;
  • Наскрізна аналітика курсу в цілому, а також окремих лекцій;
  • Допомога у створенні корпоративних навчальних програм;
  • Демонстраційний режим з повним функціоналом.

На сайті розміщено блог з інформацією на тему edtech, а також інструкціями для побудови навчального плану.

Додаткові можливості: конструктор навчального курсу, синхронізація з іншими платформами.

Вартість. На платформі передбачено 5 тарифних планів:

  • початковий (до 50 користувачів) — 1 123 долари на рік;
  • початковий (до 100 користувачів) — 2 198 доларів на рік;
  • оптимальний (до 300 користувачів) — 5 922 долари на рік;
  • оптимальний (до 500 користувачів) — 6 547 доларів в рік;
  • індивідуальний (від 500 користувачів + індивідуально підібрані опції) — 11 883 долари на рік.

У зазначених тарифах до уваги беруться тільки ті користувачі, які брали участь у навчанні на платформі понад п'ять хвилин на місяць.

Moodle

Короткий опис: популярний англомовний інструмент для організації процесів онлайн-освіти. Особливості Moodle — його доступність і широка мережа користувачів. Платформа надає свої ресурси безкоштовно, тому тут не можна монетизувати контент.

Функціонал. Основні можливості платформи:

  • Інтеграція з іншими сервісами (WordPress, Zoom);
  • Можливість створювати лекції, семінари, тести на персональних сторінках;
  • Персоналізація аналітики;
  • Безлімітний архів даних.

Завдяки відкритому коду, користувачі мають можливість створювати необмежену кількість модулів для зміни дизайну і функціоналу.

Вартість. Moodle будує роботу на принципах вільного доступу до наукових даних. Платформа безкоштовна і завдяки цьому дуже популярна в науковому середовищі.

Memberlux

Короткий опис: Ресурс Memberlux — це плагін для продажу навчального контенту. Платформа вбудовується в сайт, створений на WordPress. Сервіс досить легко інтегрується з вебресурсами користувачів і надійно захищає матеріали від копіювання.

Функціонал. На сайті Memberlux є два пакетні пропозиції:

  • Базові функції: містять рішення для створення, просування та продажу контенту. Наприклад, брендування і дизайн, комунікація з учнями, база знань і автоматизація навчання, захист і безпеку, дружня панель адміністратора та ін.
  • Преміум модулі: служать для індивідуальної настройки навчальних курсів і самого сайту. Наприклад, плагіни для приймання платежів, каталог функцій, автореєстрація, купони та знижки, тощо.

Додаткові можливості: інтеграція з навчальними платформами, сайтами, платіжними системами.

Інтеграція оплати. Платформа Memberlux може інтегруватися з електронними гаманцями та системами приймання онлайн-платежів.

  • Тріал (до 10 учнів) — безкоштовно;
  • К-50 (до 50 учнів) — 45 доларів;
  • К-200 (до 200 учнів) — 85 доларів;
  • К-1000 (до 1000 учнів) — 130 доларів;
  • К-5000 (до 5000 учнів) — 170 доларів.
WizIQ

Короткий опис: Зручна платформа для продажу онлайн-курсів і навчального контенту. У системи невисока вартість абонентської плати, а для новачків або користувачів, що бажають провести тестування функцій, передбачена безкоштовна пробна версія.

Доступ до навчального курсу реалізований у двох форматах: онлайн-академія і віртуальний клас.

Функціонал. Онлайн-академія надає студенту доступ до методичних матеріалів і робить розсилку повідомлень з новинами про потрібний курс. Тут студент занурений в навчання та отримує доступ до знань, коли й скільки йому потрібно.

Віртуальний клас — це онлайн-простір, який дозволяє проводити заняття в форматі відеоконференції. Цей спосіб підходить для проведення опитувань, лекцій, дискусій.

Сервіс поєднується з іншими платформами та дозволяє додаткам розширити свої можливості. Так, WizIQ є плагіни для Moodle, Joomla, WordPress, Drupal та Efront.

Додаткові можливості: Розробники зробили серйозний акцент і на мобільний додаток. Тож студенти можуть проходити навчання не тільки на комп'ютері, але і з телефону, зі збереженням повноцінного функціонала самого ресурсу.

Інтеграція оплати. WizIQ дозволяє приймати платежі банківськими картками Visa/Mastercard/American Express і через електронний гаманець PayPal.

Вартість. У сервісу Live Classroom є кілька тарифних планів:

  • Pay-per-Use: до 300 учасників, похвилинна тарифікація.
  • Enterprise: кількість слухачів — 10,25, 50, 100; рішення для коледжів, університетів, корпоративних тренерів.
  • Professional: рішення для приватних викладачів, кількість студентів групі — 10, 25, 50.

У сервісу управління навчанням Learning Management System є два пакети:

  • Infinite (обмежений функціонал);
  • Elite (розширений функціонал).

Обидва продукти компанія продає за моделлю підписки. Мінімальна вартість — від 25 доларів в місяць.

Залежно від обраного тарифного плану, кінцева вартість може варіюватися, але почати працювати з WizIQ можна навіть безкоштовно. Пробний пакет розрахований на 14 днів і дозволяє користуватися повним набором функцій.

З кожним днем ​​творцям курсів стає набагато простіше реалізовувати свої ідеї на практиці, адже тепер існує ряд платформ, призначених для якісної передачі знань. А якщо ваша діяльність безпосередньо пов'язана зі створенням освітніх онлайн-платформ або незалежних сайтів для навчання, платіжна система Tranzzo стане вам чудовим платіжним партнером. Сервіс пропонує набір готових рішень для навчальних проєктів. Серед них — оплата в один клік, платежі в месенджерах, оплата за передплатою. Напишіть команді Tranzzo, щоб дізнатися більше: support@tranzzo.com.

Поділитись:
facebooklinkedin