Продукти
Pішення для бізнесу
Підключення
Тарифи
Компанія

Рекурентні платежі: що це і навіщо вони бізнесу

Рекурентні платежі: що це і навіщо вони бізнесу

В останні роки ринок ecommerce-бізнесу, котрий працює за моделлю підписок, показав величезне зростання. І це не дивно. У сучасних умовах що швидше та простіше бізнес надає свої товари та послуги, то активніше клієнт користується ними знову. 
Підписки в цьому плані ідеальна модель. Клієнту не треба хвилюватися про те, щоб своєчасно сплатити щось. Гроші з картки списуються автоматично, а клієнт без зайвих клопотів продовжує дивитися улюблені серіали або кожний ранок отримувати свій бокс зі стравами на весь день. 
Щоб працювати за моделлю підписки, бізнесу треба під’єднати та налаштувати автоматичні платежі на сайті. Розгляньмо це платіжне рішення та розберімося з його плюсами та мінусами. 

Що таке рекурентний платіж
Netflix

Під цією назвою зазвичай розуміють регулярне списання з картки клієнта за встановленим графіком. Це може бути автоплатіж раз на тиждень, місяць, квартал або раз на рік. Все залежить від того, які варіанти підписки пропонує сам продавець. 
Власнику картки достатньо один раз визначитися з графіком виплат та ввести реквізити під час першої сплати. Система запам’ятовує цей шаблон та закріплює за ним унікальний ідентифікатор. Далі з вказаною періодичністю по картці проходить регулярний платіж на певну суму. 
Такий інструмент онлайн-оплат використовують стрімінгові сервіси, медіа, інтернет- та холдінг-провайдери, мобільні оператори, освітні платформи, сервіси мікрокредитування та доставки, бізнеси з SaaS-моделлю роботи. І це не повний список. 

Як працюють рекурентні платежі
Як працюють рекурентні платежі

Рекурентні платежі — це рішення, котре спрощує купівлю товарів та послуг для покупця та звільняє підприємця від платіжної рутини. Погляньмо, як саме цей процес виглядає з боку бізнесу та його клієнтів. 

  • Реєстрація особистого кабінету. Покупець заходить на сайт компанії, чиї товари та послуги хоче отримувати регулярно. Тут йому треба створити акаунт, щоб оформити підписку, а в майбутньому — мати можливість відписатися або перейти на інші умови.
  • Вибір та покупка підписки. Клієнт вивчає тарифні плани, обирає найбільш підхожий варіант та переходить до покупки. На цьому етапі все відбувається звично, як і під час оплати будь-якою карткою: є форма, і в ній треба вказати номер, термін дії та CVV-код.
    Відмінність в одній додатковій дії —  клієнт повинен дати згоду, що далі по його картці раз на вказаний період буде проходити регулярний платіж.
  • Прив’язка картки до акаунту. Після того, як покупець дасть згоду на подальші автоплатежі, картка прив’язується до його акаунту. Важливо додати, що продавець ніколи не зберігає власне реквізити: вся платіжна інформація шифрується й у системі живе тільки у вигляді токена.
  • Автоматичне списання. Підписка оформлена, картка прив’язана, залишилося дочекатися вказаного в умовах терміну та провести рекурентний платіж. Операція пройде без повторного запиту на введення реквізитів та без участі власника картки.
Рекурентні платежі: що це дасть бізнесу та клієнтам
Рекурентні платежі: що це дасть бізнесу та клієнтам

Рекурентний платіж – гарна можливість для бізнесу збільшити прибуток та побудувати довготривалі стосунки з клієнтом. Погляньмо ближче, що регулярні автосписання дають бізнесу. 

Утримання клієнтів

Клієнт, котрий оформив підписку, вірогідно залишиться з вами довше, ніж ті відвідувачі сайту, котрі роблять разовий платіж. Але іноді для покупця психологічно важко прив’язати картку та дозволити комусь списувати з неї гроші. Щоб полишити побоювання, запропонуйте безкоштовний тестовий період та повідомляйте клієнта, коли наближається термін списання коштів.

Економія часу

Оскільки інформацію треба збирати всього один раз, ви економите купу часу – вашого та клієнта.
Таким чином, не тільки оптимізуєте бізнес-процеси, але й покажете замовнику піклування про них. Ви поважаєте їхній час та не хочете витрачати дарма ні хвилини проханням заповнити одну й ту ж інформацію знову і знову.
Вартість здобуття нового клієнта – одноразова, проте ви постійно отримуєте від неї зиск. 
Весь цикл продажів стає коротшим та дешевшим. Більше не треба гнатися за платежами або витрачати час на створення рахунків – система все зробить за вас.

Прогнозований та регулярний дохід

У підприємців, котрі працюють із моделлю підписки, стає трохи менше невизначеності. З базою клієнтів, які підписані на отримання товарів та послуг, набагато легше отримати прибуток та зважаючи на це планувати бюджет компанії.  

Налаштування рекурентних платежів
Налаштування рекурентних платежів

До моменту підключення важливо розробити оптимальну модель підписки для своєї ніші та бізнесу. Наприклад, це може бути модель з фіксованою сумою, як підписка на музичний сервіс. Щомісячна вартість не змінюється — не важливо, яку кількість музики слухає клієнт та наскільки часто.
Є й другий варіант, де сума автосписання залежить від того, як клієнт використовує сервіс/продукт. Це актуально для SaaS-рішень. Наприклад, у таск-менеджера вартість може змінюватися залежно від того, скільки співробітників компанії його використовують. 
Коли в цьому питання з’являється ясність, достатньо звернутися до провайдера платіжних послуг, з яким ви співпрацюєте.
Зазвичай, у провайдерів платіжних послуг достатньо гнучкі налаштування автоплатежів. Підприємець може встановити періодичність списання, суму, тимчасово зупиняти якусь з підписок або наново її поновлювати. Також всі операції з рекурентними платежами будуть відбиті в особистому кабінеті продавця, як у випадку зі звичною оплатою карткою. 
Головне, не забувати детально та зрозуміло інформувати клієнтів як працює підписка, коли та за що будуть списані гроші та як відписатися в разі потреби. І тоді рекурентні платежі стануть зручним та простим інструментом для бізнесу та покупців. 

Поділитись:
facebooklinkedin