Продукти
Pішення для бізнесу
Підключення
Тарифи
Компанія

Де взяти гроші на бізнес в Україні

Де взяти гроші на бізнес в Україні

Рішення зроблене, ідея виношена та навіть встигла народитися у вигляді детального бізнес-плану. Наступний етап — знайти гроші на відкриття бізнесу. Час іти в банк? Перед тим, як відправлятися за позикою, згадаймо всі альтернативні варіанти пошуку стартового капіталу для відкриття своєї справи.

Накопичити

Оптимально, якщо за рік-два вийде відкласти потрібну для старту суму, в іншому разі ви ризикуєте перегоріти та втратити інтерес до свого задуму, а ринок — змінитися та заполонитися конкурентами. Головний плюс схеми з накопиченням — борги доведеться віддавати тільки собі. А отже, у випадку невдачі, втрачену суму можна буде назвати платою за помилки та відпустити. Щоб процес збирання коштів на бізнес рухався швидше, можна спочатку розписати витрати та іти запланованим бюджетом. Фінансові експерти стверджують, що так можна вивільнити до 20% прибутку щомісячно.

Знайти партнерів з бізнесу

Стартувати швидше та ефективніше вийде, якщо підключити до справи зацікавленого підприємця із власним капіталом. Головне, про це домовитися «на березі», до того, як почнете віддавати сили та гроші спільній справі. 

Бізнес-психологи радять обговорити з майбутнім партнером з проєкту такі питання:

  • що буде вважатися успіхом?
  • як буде виглядати невдача?
  • за яких результатів ти ще готові підтримувати проєкт, а коли вже ні?
  • яким буде процес виходу з бізнесу?
  • як часто ви будете переглядати стратегію?

Краще за все починати бізнес з нуля разом з досвідченим підприємцем, якого ви добре знаєте. Якщо серед знайомих такого немає, доведеться долучати нетворкінг на профільні заходи, соцмережі та бізнес-платформи.

Позичити у друзів або родичів

Домовляючись за позику з близькими, варто завчасно проговорити, на що підуть гроші, а також визначити терміни та умови їхнього повернення. Будьте готові презентувати проєкт не гірше, ніж на зустрічі з потенційними бізнес-інвесторами. Крім вашого чесного слова, гарантією того, що гроші будуть повернуті вчасно, буде розписка. У ній треба вказати суму, ПІБ та адреси сторін, термін повернення та паспортні дані позичальника. Така розписка — повноцінний юридичний документ навіть без засвідчення нотаріусом.

Де взяти гроші на бізнес
Знайти бізнес-янгола

Бізнес-янголи — це підприємці, які успішно побудували власний бізнес та зацікавлені інвестувати гроші в перспективні стартапи в обмін на частку. 

Як привернути увагу інвестора? Підготувати максимально коротку та містку презентацію про проєкт та одну-дві сторінки. Другу — більш детальну приберегти на випадок, коли він зацікавиться та захоче розібратися в питанні. Прибравши пафос, розкажіть про найсильніші сторони проєкту, команду, стратегію та бізнес-моделі, приготуйте кілька сильних аргументів, чому вам потрібна конкретно ця сума.

Знайти свого бізнес-янгола можна через друзів та знайомих, відвідуючи конференції та мітапи, за допомогою активної онлайн-комунікації. Існує також інвестиційні платформи та дошки оголошень, на яких можна розмістити інформацію про проєкт, щоб привернути інвестиції.

Краудфандинг

Загальний принцип краудфандингових платформ — добровільне колективне фінансування проєктів. Автор реєструється та презентує проєкт, визначає потрібну суму та терміни, а всі, хто бажає, роблять внески на його реалізацію. Як правило, збирання триває 1-3 місяці. Якщо необхідна сума зібрана, автор укладає контракт з ресурсом та отримує її, якщо ні — гроші повертаються назад всіх, хто перерахував.

Найвідоміший краудфандинговий ресурс — американський Kickstarter, який і розробив новий напрямок в інвестування. Зареєструвати у ньому проєкт може кожен, але отримати грант вийде тільки в резидента США. 

В Україні працює свій Kickstarter — «Спільнокошт». Він фокусується на проєктах, які приносять користь спільноті. Щоб презентувати свою ідею на «Спільнокошт», потрібен чіткий план її реалізації та яскрава презентація з відеоповідомленням, що вражає. Обов’язкова умова — автор гарантує невеликі винагороди всім, хто робить внески певного розміру. Творці ресурсу радять за одну кампанію збирати кошти на частину реалізації та вказувати суму на більше, ніж 15-20 тис. грн. За такого підходу шанси на вдале закриття кампанії ростуть.

Крім перерахованих вище платформ, свої сили можна спробувати на ресурсах IndieGoGo, RocketHub, PeerBackers, Booomerang, Na-Starte. Головне — пам’ятати, що яскрава презентація та кінцева мета дадуть 50% успіху.

Краудфандинг
Отримати грант

Грант — це безповоротна та безкоштовна допомога організації або підприємству під конкретні цілі. Такою допомогою можуть стати як гроші на малий бізнес, так і консалтингові послуги, навчання. Донорами грантів частіше за все є міжнародні організації та великі корпорації, рідше — великий бізнес та держструктури. Фінансова допомога надходить траншами на кожен етап реалізації бізнес-проєкту — здебільшого не фізичними грошима, а через оплату необхідного обладнання або матеріалів.

Оформлення заявки на отримання гранту може стати першим випробуванням для стартапу та вашої віри в нього. Будьте готові детально розписувати цілі та очікувані результати проєкту, етапи реалізації, терміни та фінансові показники. До заявки треба буде прикріпити концептуальну ноту, бізнес-план, свідоцтво про реєстрацію та копії паспорту. Міжнародні організації можуть додатково вимагати супровідний лист, у якому треба влучно та переконливо описати важливість своєї ідеї.

Найважливіша умова отримання гранту — донорський фонд повинен бути впевненим у прибутковості проєкту та цільовому використанні коштів. Ніхто не стане фінансувати сумнівні стартапи, якими інноваційними вони б не були. Також варто врахувати сферу гранту та чітко дотримуватися всіх інструкції з заповнення заявки. Особливо охоче фонди видають гроші тим, хто вже отримував грантову допомогу та вдало нею користувався. І навпаки — варто один раз заробити погану славу та дорога до отримання безоплатної допомоги, скоріше за все, закриється назавжди.

Де шукати гранти? Спільні програми ЄС та європейських банків можна відстежити на сайтах ініціатив EU4Business та House of Europe. Періодично оголошує конкурси на подачу заяв Агенство США з міжнародного розвитку USAID у межах програм «трансформація фінансового сектора» та «Конкурентоспроможна економіка». Наприкінці 2019 року свою роботу почала державна організація «Український фонд стартапів», яка фінансує стартапи на ранніх етапах їхнього розвитку та залучає багато сфер. Крім того, можна слідкувати за новинами в соцмережах  ООН, ЮНЕСКО, Швейцарського агентства розвитку та співпраці (SDC), WNISEF, CIPE (Центр міжнародного приватного підприємництва), Глобального інноваційного фонду (GIF), Global Technology Foundation, IREX.

Грант
Отримати допомогу від державного центру зайнятості

За законом, зареєстрований безробітній старше 18 років може отримати одноразову виплату з безробіття для організації підприємницької діяльності. Для цього треба подати в державний центр зайнятості бізнес-план та заяву з проханням надати виплату. Суму для виплати визначають в розмірі визначеної річної допомоги з безробіття та виплачують субсидію єдиним платежем. Важлива умова — майбутній підприємець не повинен бути ФОПом останні два роки перед зверненням.

Якщо все-таки кредит

До літа 2020 року банки України не кредитували стартапи. Це означає, що отримати позику міг тільки власник бізнесу, що діє не менше, ніж 12 місяців. У травні 2020-го Мінфін відзвітував, що перший в Україні стартап отримав 1.3 млн грн під 7% річних від Укргазбанку за державною програмою «Доступний кредит 5-7-9%». 

Що треба зробити, щоб повторити шлях першопрохідця: 

  • Подати заяву в один з 19 банків-учасників програми «Доступний кредит 5-7-9%».
  • Надати банку бізнес-план та докази досвіду роботи в обраній сфері. Ці дві умови — обов’язкові для бізнесу, якому менше, ніж 12 місяців. Якщо досвіду немає, вам запропонують пройти навчання за державною програмою.
  • Зібрати та надати документи — їх кожен банк визначає самостійно.
  • Очікувати рішення банку, підготувавши 30% власного внеску від суми кредиту.

Кредит видають на термін від 5 років на суму не більше, ніж 200 тис. євро в гривні. Відсоткова ставка залежить від річного обігу т кількості робочих місць:

  • 5% — підприємство з прибутком до 50 млн грн в рік, яке створить мінімум два робочі місця;
  • 7% — підприємство з прибутком до 50 млн грн в рік без нових робочих місць;
  • 9% — підприємство з прибутком від 50 до 100 млн грн в рік.

Подаючи заявку на пільговий кредит, треба бути готовим до того, що банк вимагає заставу — майно або транспортний засіб, власником якого є позичальник. Якщо такого немає, держава може надати кредитні гарантії, щоб покрити ризики банку. Така підтримка збільшить річну відсоткову ставку на 0.5%. 

Класичні банківські продукти «На розвиток бізнесу» надаються винятково чинному бізнесу.

Кредит
Стати учасником європейської програми для малого та середнього бізнесу

Після підписання угоди про асоціацію в 2014 році, ЄС почав активно пропонувати програми для підтримки малого та середнього бізнесу в Україні. Частина такої підтримки полягає в консультування та навчанні підприємця, інші пропонують видачу грошей у вигляді гранту або пільгового кредиту.

У 2020 році в Україні діє понад 10 програм від Німецько-Українського фонду (НУФ), Європейського банку реконструкції та розвитку, кредитна лінія ЄБРР-EU4Business. Фінансові установи ЄС видають українським банкам-партнерам пільгові кредити, надають гарантію на заставу та частину займу. Своєю чергою, українські банки отримують можливість видавати кредити підприємцям за зниженою ставкою та без застави.

Правда, кредит за європейською програмою можна отримати тільки для бізнес-моделі, які довела свою ефективність. Це означає, що бізнес повинен бути не на етапі планування, а дійсний, з реальними показниками ефективності.

Що в підсумку

Спосіб отримання грошей на бізнес залежить від суми, кінцевих цілей та сфери його реалізації. Там, де виробництво пастили збере всю суму за 20 днів, нова технологія розпізнавання облич не отримає й десятої частки необхідних грошей. Але ніякі сили не можуть змусити вас обмежитися лише одним з описаних варіантів. Врешті-решт завжди можна купити лотерейний білет:)

Поділитись:
facebooklinkedin